Uterigger i lufta
Vanligvis ville jeg i dette nyhetsbrevet sagt at nå må dere forte dere så dere rekker den utstillinga vi har nå, for den går inn i sin siste helg.
Og så ville jeg sagt at du kan glede deg til første helga i april, for da kommer en sabla fin, ny utstilling. Sånn blir det ikke nå.

Sånn blir det - etter 12. april - så stille
Holmsbustuene begynner nå på slutten

Tronfjellweb
Dette er Tronfjell. Det ligger, eller kanskje vi skal si står i Alvdal. Jeg tok bildet da jeg gjorde noe jeg er veldig god til - nemlig å kombinere business og pleasure.
I januar var jeg altså på befaring på Aukrustsentret for å planlegge Aukrustustillinga som Holmsbustuene ønska seg - sammen med Ellen Anniken Næstvold Engh. For hvordan må man tenke annerledes når Solan og Ludvig skal på salgutstilling i et kunstgalleri?
Etter møtet dro jeg på skitur. Og dagen etter - ny skitur på morrakvisten før jeg satte meg på toget hjem igjen. Og det frokostlyset på Tronfjell var ubetalelig.

Nå slår det meg at det jeg egentlig er god til, er å gjøre business om til pleasure det også. For det har vært en veldig interessant prosess fram mot utstillinga vi skulle åpne palmelørdag. Men...

Aukrustutstillinga blir altså ikke noe av - korona har skylda

Fjellregionen blei nylig hermetisert, det vil si at Tynset kommune har bestemt at all ferdsel ut og inn av kommunen skal begrenses til det som er livsnødvendig. Og da går ikke kunst under det begrepet. Så maleriene, tegningene, akvarellene, ja til og med den morsomme malemaskina vi skulle vise dere på Råloftet, kommer ikke fram til Holmsbu. De må bli værende i Alvdal. Og du som vil se dem må vente til hermetiseringa er over og da ta turen til Aukrusts egen hjembygd.
Aurkustbysteweb
Hva gjør vi nå? Vi begynner på siste indre og gønner på i sakte film som det heter.
Slik det ser ut nå, kommer vi til å holde åpent
torsdag, fredag, lørdag og søndag 12-17
til og med påskemorgen.
Dermed blir siste åpningsdag 12. april.

Hvorfor stenge?

Bakgrunnen for avgjørelsen er sammensatt - over tid blei husleia for høy, konkursen til Holmsbu hotell og spa februar 2019 førte til en kraftig svikt i turismen, kunstmarkedet har nasjonalt hatt en kraftig nedgang de siste åra. Mange gallerier har strevd, noen av de virkelig solide har stengt dørene allerede. Og så tømte koronaen gatene.

Hva gjør vi de tre siste langhelgene?

Vi byr på det gullet vi allerede har i hus

Opphørsplakat (1)

Hans Normann Dahl

Hans Normann Dahl (1937-2019) var en av Norges mest sentrale og mangfoldige kunstnere. I løpet av våre drøyt fem år som galleri, rakk han også å bli både utfordrende og kjær for Holmsbustuene og oss. Nå som Hurum er blitt en del av Asker, blir han post mortem også en av de viktigste lokale kunstnerne i kommunen vår.
Hans Normann Dahl red web
Asker_Kultur├Ñret2020_logo-omriss_r├©d_RGB
I tett samarbeid med sønnene Kristian og Magnus, har vi fått i stand en helt unik, retrospekt utstilling med kunst av Hans Normann Dahl. Mange til nå «usette» motiver og alle er nye for Holmsbustuene.

Rekordmange kunstverk samtidig

Aldri har så mange verk vært innlevert til utstilling av en kunstner her tidligere - 55 i tallet.
- Så nå er det opptil både nye og gamle Askerbøringer og andre som trenger å komme seg ut på en luftetur å legge dagsturen til Holmsbu. Salg rett fra vegg. Og dermed også stadig nye motiver.

Det aller siste litografiet

Vi er ikke lite stolte over å kunne by på hans aller siste litografi - som er nummerert med tanke på å skulle lages i 75 eksemplarer, men der bare 35 blei fullført. I kampen for ekte kunst og mot kopiering og ekstremt gode kopimaskiner, brukte Hans Normann Dahl de siste åra mye tid og krefter på å håndkolorere, slik at hvert bilde skulle ha originalitet over seg.
Siste lito 3
Siste lito 2 web
Siste lito 1web
For moro skyld har jeg avfotografert bildet "Slottet" i små biter og inviterer deg til å mentalt pusle det sånn noen lunde på plass i forhold til hverandre. Og så hadde jeg håpa at du gjerne ville se hele bildet, jeg da. Og tok turen til Holmsbustuene. Og det er altså fremdeles mulig.
Mange bøkerweb
Forresten byr vi også på bøker - selvsagt selger vi igjen den skarpsindige biografien Fortelleren, men vi selger også midlere og mer myldrende barnebøker han har illustrert. Pluss den berømte leseboka.
Fortellerenweb

Er det forresten lovlig å holde galleriet åpent nå?

Holmsbustuene er et galleri med utstillinger fordelt på i alt sju rom.
Tre stuer og to tidligere soverom i annen etasje, samt et stort Råloft og ett dobbelt «pikeværelse».
Utstillingene fordeler seg på totalt 150 kvadratmeter.

Det skal med normalt besøk i mars og april ikke være vanskelig å holde minimum 1 meters avstand mellom besøkende. I tillegg har vi nå satt fram kunst langs alle veggene og gjort om på VIP-rommet slik at all kunst står framme, du trenger ikke lenger bla bakover for å finne skattene.
Å holde et galleri åpent, regnes ikke som kulturarrangement, men som detaljhandel.
Mer om våre forholdsregler finner du på
holmsbustuene.no

Vil du ha kunsten på hjemmebesøk?

Dersom du ønsker at vi bringer ett eller flere kunstverk for uforpliktende visning hjemme hos deg eller på hytta, gjør vi selvsagt det også nå kostnadsfritt. Ikke noe er som å oppleve bildet på veggen eller skulpturen på peishylla. Og vi desinfiserer både føre og etter.
Ta kontakt på post@holmsbustuene.no
eller 90011856
dersom du er spesielt interessert og ønsker en privat visning.
Normalt kan vi åpne dørene på en times varsel.

En våryr Håkon Bleken - en sjeldenhet

Blekenvårweb
Vi har mange ganger snakka med gjester på galleriet ut fra at Håkon Bleken er en mørkets mester. At bildene hans handler om det kompliserte, det kaotiske og det som er vanskelig. Men ingen regel uten unntak. Faktisk har vi nå to bilder av Bleken hengende her til salgs som begge heter noe med vår. Kom å se begge to og alle de andre 25 ferdig innramma motivene vi har her nå.



Og mens vi snakker om våren

Vi har dekka til et inspirasjonsbord med ting Jorunn Knudsen har laga. Hun er dyktig til å følge årstidene. Du kan jo bli grønn av glede glad både av snapsglasset og katten, tulipanene. I glass alt sammen. Til deg sjøl i en tid der vi må spe på med glede?
Veldig vår web

Fortsatt 100 år

og hurra

Hipp Hurra for ACV 04

Anne-Cath.Vestly blir med helt ut

DSC_0021web
Ettersom Anne-Cath. Vestlys tilknytning til Schulerudgården er så spesiell, beholder vi hennes utstilling gjennom hele påsken.
På Råloftet finner du nå en komprimert salgsutstilling, med 9 motiver fulle av farger og fortellinger. Selges ferdig innramma rett fra vegg.

Kari Lena Flåten Lindbæk

På Råloftet vil du også nå finne bronseskulpturer av Kari Lena Flåten Lindbæk. Hun er den av våre skulptører som har spesialisert seg på barn og lekenhet. Og det synes vi passer bra. Salg rett fra sokkel - kanskje en dugelig konfirmasjonsgave?
DSC_0032web
Sjarmørweb
Vi har laga en miniutstilling med hennes skulpturer - i dialog med barna fra Anne Cath. Vestlys figurer og univers.
Kom nå våre tre siste langhelger og smuglytt til dialogen på Råloftet.
Asker_Kulturåret2020_logo-omriss_grå_RGB

Hvilke kunstnere har vi verk av her akkurat nå?
Vi oppsummerer:

Skulpturer av Aino Jensen, Kari Lena Flåten Lindbæk, Eva Storrusten, Kirsten Kokkin, Bjørn Sørvang Hansen, Helle Bang og Lise Amundsen. Glass, keramtikk og bronse.
Bilder av Liz Ravn, Victor Sparre, Knut Sveen, Ragnar Blichfeldt Haug, Kjell Erik Killi Olsen, Eva Bjørkvold, Tofteloftet, pluss altså Hans Normann Dahl, Jo Vestly, Jorunn Knudsen, Hans Børli.

Ta med gjengen din på tur

- da eller da

Orginal b KULTURKYST BUSS til billettsystem
Turene 7. og 14. juni må antakelig koronaflyttes, men vi har ikke fått endelig beskjed. Det henger blant annet sammen med hva som skjer med Asker kulturfestival. Så foreløpig avlyser vi ikke, men prøver å være lure.

Vi henter fram langtidsplanleggeren og setter kryss i kalenderen på 30. august og 6. september og håper du også gjør det. Vi legger ikke ut nye billetter ennå, men håper du følger med... Både forfatter Frank Tangen og Tiril b Bjørkvold ønsker jo å ta deg og dine med til de kulturelt viktige stedene vi passerer, langs Askers nye kystlinje. Vi satser også da på å kunne by på overraskelser langs veien med lokale amatører fra den kulturelle grasrota. Enten det da blir i juni eller til høsten. Men først må vi se se an hvordan koronaen styrer livet og kulturen. Billettene kommer på tikkio.com.
Minner om at dere også kan spesialbestille en tur for bare dere. Har dere egen buss, fikser dere den biffen, hvis ikke ordner vi også transport. Og en trivelig løsning for lunsj finner vi alltids ut av. Skriv til tangenfrank@gmail.com eller ring 4059 55 46 for å avtale nærmere.

Ny gårdeier glad i gamle trehus

Schulerudgården har fått ny gårdeier, en mann med lidenskap for trehus, bosatt i Asker, og med et ønske om å få til noe fint både for lokalmiljøet, kommunen og seg sjøl.
Og det var blant annet det intakte, gamle trehussjela som gjorde at han slo til. Han overtar 1. mai, og allerede nå drømmer han om banjoverksted på loftet. Vi ønsker lykke på veien og håper han får i stand får mye aktivitet også i resten av huset.
Hvis du lenge har lurt på om det fremdeles er noen igjen av de helt eksklusive mappene laga av foto på rein cellulose fra Tofte, er svaret ja - en håndfull. Hvis du lurer på hvor du kan få kjøpt dem, er faktisk Holmsbustuene det eneste stedet.
Pen mappe web
Kalender web
Siste åpningsdag blir altså påskemorgen. Jeg står over alle rim som byr seg fram, slipper til litt luft og sier heller bare

Takk for laget

Holmsbustuene hadde ikke vært så mangfoldig uten tillit fra 200 kunstnerne vi har laga separatutstillingr for. Og det ville aldri blitt så levende, så lekent, så viktig, så åpnende uten dere - våre gjester. Siden november 2014 rakk dere å bli 40.000!
Duettportrettredweb
Hilsen Tiril og Svein Erik
Holmsbustuene.no
Avslutt abonnement
post@holmsbustuene.no