Neste kapittel er i gang

og både
Svein Erik og Tiril
har tjuvstarta
For livet gikk videre.17. mai kom.
Vi spiste nasjonaldagsmiddagen i Holmsbu.– litt morbid sagt - post mortem Holmsbustuene.Og nå må vi svare.

Nasjonalparweb
For flere hundre av dere har stilt spørsmålet på en eller annen måte:

Hva skal dere drive med nå?

Blomster og utsiktweb
Vi har både lukta på blomstene og gått innover i utsikten og tenkt oss grundig om. Og nå tar vi sjansen på at vi kan få fortelle dere det vi nå har bestemt og det vi har trua på via dette nyhetsbrevet fra Holmsbustuene – et brev som stille og rolig bare går til alle dere som står på lista over gallerigjester i Holmsbustuene.

Vi klarer verken å forlate
kunsten, publikum eller hverdagen

Dere har vært ganske gode til å gjette, men likevel har det så langt blitt annerledes enn vi hadde trodd. For sånn i begynnelsen av juni skulle alt vært klart – framtida skulle allerede ha begynt for oss begge. Men sånn har det bare delvis blitt.
Så derfor kan vi i dette nyhetsbrevet bare fortelle dere 160 % av sannheten.
80 for Svein Erik 80 for Tiril.
Var det Holmsbu og muligheten til å komme på kunstutstillinger eller kurs der som gjorde deg interessert i våre nyheter, og ikke egentlig oss og alt vi nå vil pusle med framover, er det jo bare å melde seg av nyhetsbrevet på linken nederst.

Først forteller Svein Erik Bakken om sin laden og gjøren.

Tirils foreløpig litt mer hemmelighetsfulle fortelling får du som bonus etterpå.

76 år gammel vil Svein Erik fremdeles ha noe å pusle med, ikke pensjonere seg inn i det store intet. Så her følger hans fortelling. 100 % ført i pennen av han.

- Gleder meg til å jobbe videre
med Håkon Bleken

I pinsen var Tiril og jeg på nok et besøk hos Håkon Bleken hjemme i Trondheim. Stiftsstaden viste seg fra sin aller beste side og sola og Håkon strålte om kapp og vi nøt både kunsten, kaffen og go-praten.
Håkon står i døra og ønsker oss velkommen. Tidligere på morra-kvisten ringte han meg å spurte om vi kunne utsette avtalen med han en time, dersom det ikke skapte vansker for oss.
Hvorfor han spurte skjønte jeg straks da han fortalte at han hadde vært på tur i Byåsen-marka, noe han setter stor pris på å gjøre så ofte som mulig.

Seb og Bleken juni 2020web
D2webnytt
Når vi har blitt enige etter litt akkedering om hvilke trykk og hvor mange jeg kan få med meg, viser Håkon oss ivrigstolt helgemagasinet D2 til Dagens Næringsliv.
De har hele ni siders reportasje og intervju med han, der oppslagstittelen er: «Vidunderoldingen» og i henvsningsteksten står det: «Kunstneren Håkon Bleken 91 er slett ikke kisteklar. Livets hans er et vidåpent lerret og inneholder samtidig noen mørke hemmeligheter». D2 journalisten får mange godord fra kunstnerveteranen for godt håndverk
.

Etablerer ikke nytt galleri

Men hva gjør dere i Trondheim hos Håkon Bleken når Holmsbustuene er lagt ned?
Ja, det er et godt spørsmål som politikerne gjerne svarer når de ikke har noe godt svar. Jeg skal prøve så godt jeg kan å gi dere et svar her.
Aller først må jeg si at det både er litt rart å ha helt gallerifri etter nesten seks år med helårsåpent galleri i Holmsbu. Samtidig deilig, ikke minst igjen kunne gjøre som folk flest å ta seg fri i helgene og reise på tur som vi er veldig glade i.
Nei, vi skal ikke åpne et nytt galleri.
Det jeg skal gjøre er å være en slags kunstagent overfor og i samarbeid med andre gallerier. Der formidling og salg av Håkon Blekens grafiske verker vil stå helt sentralt.
Derfor var vi hjemme hos Bleken for ørtene gang for å hente nye grafiske trykk. Resultatet ble at vi glade og fornøyde vinket takk og farvel for denne gangen med 30 flotte trykk i spesialesken som er skreddersydd for transport av grafikk på toget.

Bleken-loftet

Gjengangeren 04.06.20
Flere av disse verkene vil bli å finne når jeg i samarbeide med «Galleri Verftsporten» ved Karljohansvern i Horten søndag 7. juni åpner en stor, fast utstilling der.I tillegg til stadig nye grafiske verk av Håkon Bleken, vil du også her finne skulpturer av Kirsten Kokkin.Forhåndsomtalen er allerede i boks.

Klikk på bildet til venstre for å lese artikkelen i Gjengangeren.

For dem som bruker facebook, kan det være moro å klikke her https://www.facebook.com/events/276322570222002/

Galleri Verftsporten

-Dette synes vi er helt fantastisk, sier Roar Freslo ved Galleri Verftsporten.
De gleder seg til å vise fram en rekke grafiske verker og skulpturer av disse meget kjente kunstnerne. Du finner dem i det store Tårnrommet i en fantastisk teglsteinsgård. Rommet vil heretter gå under navnet Bleken-loftet.

Verftsporten Roar med bildeweb
Galleri Verftsporten
Galleri Verftsporten er et helårsåpent galleri (unntatt januar) og består i dag av sju faste utøvende kunstnere innen tekstildesign, fotografi, billedkunst, glasskunst, tekstilkunst, skinn og lær, vintage og gullsmed.

Galleriet har neste år sitt 10 års jubileum. I alle disse årene har Verftsporten vært et møtepunkt mellom galleriets faste utøvere og eksterne kunstnere som har fylt hovedgalleriet en måned ad gangen.

Galleri Vågal

Jeg har også innledet et samarbeid med Kristina Stålung Walbye som nylig startet Galleri Vågal i Trysil. Som et av de tre største vinterturiststedene i Norge med opptil 60.000 besøkende fra Norge, Sverige, Danmark og det store utland, er Trysil et meget spennende sted å etablere et stort og seriøst galleri.
Kristina er utdannet designer og drev i mange år familiebedriften Stålung Eskefabrikk i Oslo. I tillegg har hun de siste årene hatt stor suksess som Pop art kunstner i hovedstaden. Kristina stilte også som mange av dere husker ut i Holmsbustuene og på Holmsbu Hotel & Spa.
I tillegg til egne kunstverk har Galleri Vågal et variert og mangfoldig utvalg innen bildekunst av ulikt slag.
Gjennom samarbeide med meg kan hun også tilby verker av Håkon Bleken, Kjell Erik Killi Olsen, Hans Normann Dahl og Kirsten Kokkin.

Kristina m ed Hedda skyter2web

Forsvinner Blekens grafikk fra Hurum? Langtifra.

Det vil fremdeles være meget mulig å kjøpe mange ulike grafiske verk av Håkon Bleken her. Men du må ut av Holmsbu og se om du kan finne veien til helt sør i Asker, på Tofte.

Skilt 1
Først må du finne dette skiltet som står langs hovedveien.
Så må du kjøre opp en bakke og litt bortover og så må du finne dette skiltet. Eller kanskje lurt å ta kontakt på forhånd:
Skilt 2

mobil 916 55 156

Her kan du velge mellom 20 - 30 motiver. To nye seinest denne uka. Du enten kjøpe trykk eller med rammer som tidligere i Holmsbustuene.

Hva med Tirils hverdager?

Tiril er blitt 50 år og neste kapittel i hennes historie er bare 80 % klart. Hun forteller her:

Portrett Tiril b BJørkvold vår 2020web
Mens livet som gallerist i Holmsbustuene ga mye påfyll på det store kontoene for havet, døden og kjærligheten, blir det nok mer livet, døden og ungdommen framover.
De siste 10 åra har jeg to dager i uka vært Spansklæreren på Tofte ungdomsskole. Nå har jeg blitt tilsatt i en større stilling og skal være der to dager til i uka. Jeg henter fram mine 100 vekttall i norsk og skal nå bruke dem på 8. trinn. Trygg økonomi i en hverdag antakelig proppfull av litt av hvert. Og mye av mye. Og før det igjen masse sommerferie.

Kort og kransekake

Det som gjør at situasjonen kan karakteriseres som en kransekake med en topp, er resten. For grovt regna skal jeg framover disponere resten av arbeidstida mi til å drive med kulturformidling på andre arenaer. Formelt betyr jo det 20 %. Og så legger man vel litt til på kontoen for ivrig kulturarbeider.
Hilsen fra Lene Conradiweb
Og selv om denne hilsenen fra ordfører Lene Conradi jo er ment som en takk for tida fram til nå, altså siden kommunesammenslåinga i januar, så håper jeg både arbeidsgleden og arbeidsforholdet til kommunen bare vil vokse de neste 50 år. Eller var det å ta i?

Ekstra mye liv og død

Går ting som jeg kjemper for, tyder alt på at hverdagen framover vil bli fylt opp av det ekstra mye liv og død. Og kanskje litt berømmelse. Men det er altså litt uklart og litt hemmelig fortsatt hvor og når og hvordan.
Gjenspikra vindu web
Derfor små bilder og trange utsnitt fremdeles.
Gjerder og vannweb
Så de som vil vite hvilke arenaer jeg dukker opp på, og hvilke fortellinger du kan få vøre med inn i der, må følge skikkelig godt med. Men håpet er jo at jeg holder meg i Asker og omegn, noe kanskje til og med i gåavstand, for å si det sånn.

Utsatte gleder blir det gode renter på, ikke sant?

Asker_Kultur├Ñret2020_logo-omriss_r├©d_RGB
Når noen steller i stand noe så flott som Asker kulturfestival og til og med et helt Kulturår, er det klart jeg melder meg til tjeneste. Så her var både det ene og det andre prosjektet unnfanget. Så stoppa jo Kulturarrangementer i alle størrelse og fasonger opp. Fortærende, altså.
Bannerwebkulturfestival
Men ryktene sier at det meste bare er utsatt, ikke avlyst. Så foreløpig må du vente på for eksempel dette friluftsprosjektet med tanker og tuba -
Terje med munnstykkeweb

Lytt & lev mer -
Havet, språket og ærligheten


Å lytte - på steder med høy himmel – kan gi hjerterøttene langvarig næring.
Kulturformidler Tiril b Bjørkvold og musikant Terje Kristiansen inviterer til en snau halvtimes lyttestund på gromme steder sør i Asker. Lytt & lev mer.

Skulle vært i juni i år. Utsatt.
Og mens vi snakker om samarbeid og ting vi må vente med: Frank Tangen er en del av framtida.

Kulturkystbussen utsatt

Både Frank Tangen og Tiril b Bjørkvold har lenge skjønt at koronaen hindrer oss i å møte på Asker stasjon tidlig en søndag morgen for å slippe 50 kultur – og historieinteresserte ombord på Kulturkystbussen.
Men vi har telt på knappene for å se hvordan reglene for avstand og smittevern utvikler seg.
Nå er vi der i Norge at det er mulig å kjøre buss og ordne det slik at de som sjøl definerer seg som en gruppe sitter sammen, og så må det være avstand til andre.
Frank og Tiril på trappa uten beinweb
Men av og på i en buss er det ikke lett å opprettholde verken en eller to meter. Og som vi alle er klar over, plutselig kan situasjonen endre seg igjen. Så vi har nå bestemt følgende:

Både nå på forsommeren og i høst
må Kulturkystbussen stå parkert i garasjen sin.

Orginal b KULTURKYST BUSS til billettsystem
Neste avgang med Kulturkystbussen er altså utsatt på ubestemt tid.
Vi lover å informere så godt vi kan i forkant av eventuelt nye turer så de som enten allerede nå hadde kjøpt billetter, de som gikk og lurte på om de skulle slenge seg med og til og med de som ikke hadde hørt om denne helt spesielle rundturen langs kysten i Asker i god tid får beskjed om hva som skjer når.

Men kirka var ikke død

Som flere tusen hadde glede av og som noen kanskje husker og kanskje noen til og med har savna, så var Holmsbustuene med og inviterte til og arrangerte omvisninger i Holmsbu kirke. Den gang var de gjerne knytta til lørdagene galleriet åpna nye utstillinger. Med Frank Tangen som innsiktsfull omviser.
Kirkebildet blå rammeredweb2
I sommer tar kirka tak og viderefører og utvikler dette tilbudet. I juli måned blir det omvisninger hver lørdag kl. 14, og deretter minikonsert kl. 15. Det blir mulig å delta på begge delene, eller bare velge den ene. Konsertprogrammet vil variere fra uke til uke, med temaet: "Tro, håp og kjærlighet - og alt det derre."

Var det alt?

Nå - ja. Men så snart det blir mulig å være litt mindre hemmelighetsfull, gleder jeg meg til å rope de 20 siste ekstra fyldige prosentene ut. Tipper det blir om en måneds tid.
Da har nemlig Svein Erik også noe nytt å fortelle.
Enn så lenge kan du sysle med ditt eller melde deg av nyhetsbrevet vårt.
Henger du med videre, gjør vi det slik:

Vi tar et kurs i prosentregning,
og så hører du fra oss igjen
om en måndes tid.

Vil du skrive direkte til oss,
velger du enten
sveinerik@tyristubben.no
eller
tiril@tyristubben.no.
Synes du nok er nok, klikk her
Avslutt abonnement

Hilsen Tiril og Svein Erik