Tore Haaland - 1918-2006

Lørdag 1. desember klokka 12

Velkommen til åpning av stor salgsutstilling med avdøde Tore Haalands kunst - mannen som var MOT nesten alt - bortsett fra tvilen 

 

Hva skjer? 

Denne vernissasjen blir litt annerledes enn vanlig
– selvsagt blir det det løvesaft med eplesmak, og musikk –
denne gang spiller duoen «Andersson och Sahlin» en blanding av indipop og bluegras.
Men ettersom kunstneren ikke lever lenger, tar vi andre grep.
Vi har invitert både en tidligere kollega av Haaland fra arkitekthøgskolen, Jan Digerud, til å fortelle om han som kollega og estetiker, mens arvingene av kunstsamlinga skal få fortelle hvordan det er å forvalte en slik arv. 

Godt gjemt og ganske glemt - hvorfor hente fram denne kunsten og denne kunstneren nå?

Så slipper vi til kunsthistoriker Tommy Sørbø som i løpet av en drøy halvtime spør:
Tore Haaland - Gjemt og glemt - og det er like bra?
Eller har kunstpublikum gått glipp av noe de nå endelig får anledning til å oppleve i Holmsbustuene? Tore Haaland var tross alt sentral nok til å bli valgt ut til å delta i utsmykningen av Regjeringsbygget…

Tommy Sørbø er en aktiv kulturformidler og tydelig samfunnsdebattant.
En rekke av hans bøker om kunst og kultur har et humoristisk perspektiv.
Hva er skjemt og hva er alvor når han nå stiller spørsmålet om Tore Haaland faktisk hadde et nyskapende blikk eller bare bedriver statsfrom abstraksjon? Tør han å banne i kirka?

Vi anbefaler å bli med denne halve timen for se se grundig på Haalands bilder mens du lytter til Sørbøs perspektiver.
Og kanskje blir du frista
– både til å stille kunsthistorikeren noen motspørsmål
og/eller faktisk kjøpe et bilde?

Smekre, danske bronseskulpturer og vinpropper 

Mai 2018 åpna vi Råloftet
 - Norges tøffeste, eneste reine, faste, helårs skulpturgalleri. Skrå bjelker, brune vegger, gammelt tregulv og 40 mørke kvadratmeter og spotlys løfter skulpturene mot publikum.
Et rom uten dagslys, med masse magi og rom for kunstinspirert hjertebank.
Ta turen opp den grønne trappa...

Her vil det i desember, januar og februar står en salgsutstilling med bronseskulpturer av danske Stiig Kalsing. Her finner du romantiske par, stjernetegn og ettertenksomme barn. Salg rett fra sokkel - umiddelbart påfyll -  og derfor også stadig nye verk å se. 

Når denne åpningsseansen er ferdig, får du rikelig anledning til å gå rundt i utstillinga og se på både  bildene til Tore Haaland og skulpturene til Stiig Kalsing før vi etter hvert åpner for salg. Og da foregår det på vanlig vis - salg rett fra vegg. 

Omvisning i kunstnerkirka 15.30 - nytt tilbud


Hver helg kan du se og kjøpe samtidskunst i Holmsbustuene – nye utstillinger med tre bildende kunstnere og en spennende skulptør åpner hver første lørdag i måneden. I Holmsbu kirke, noen hundre meter opp bakken, møter du kunsthistorien. Ta med deg full pakke!


I Holmsbu kirke kan du se gaven kunstnerne i Holmsbukolonien ga til lokalbefolkningen. Mer enn tjue av de fremste norske kunstnerne i første halvdel av 1900-tallet har bidratt til en kirke det ikke finnes maken til i hele verden: Alle er selsvagt velkomne til å kikke rundt seg i kirkerommet når de går dit for å være med på kirkelige handlinger. Men nå tilbyr vi helt egne omvisninger utenom.  

"Hun mistet troen på Gud, etter krigsopplevelsene sine. Hun fikk dekorere prekestolen med ikke-kristne motiver.
Han var kommunist og fredsforkjemper, men hadde Jesus som forbilde. "

Klar for å tro, protestere og tvile?
Tidligere NRK radiomedarbeider og medforfatter av boka «Kunstnerkirken», Frank Tangen,  tar dere med på annerledes kirkelig bildekunstopplevelse.
Omvisninger hver første lørdag i måneden - etter vernissassjen og kanskje en hyggelig lunsj - klokka 15.30. Billettpris 100 kroner. Betal med Vipps. 
Om du ønsker omvisning for deg og dine venner på andre tidspunkter:
Ring eller sms til Holmsbustuene 916 55 156.

Bleken blir

Mottakelsen av Håkon Blekens jubileumsutstilling Holmsbustuene har vært formidabel. Vår salgsutstiling med hans grafikk åpna 1. november. Uka etter åpna Henie Onstad Kunstsenter sin retrospektive maleriutstilling med Blekenbilder. Den utstilling står ut februar 2019. Vi oppfordrer alle til å ta turen dit -  og så komme til oss etterpå. For selv om selve utstillinga i Holmsbustuene har sin siste ordinære dag nå på søndag 25. november, vil vi fortsette å ha fast følge med Bleken og kan tilby stadig nye verk. Kunstneren sjøl er veldig fornøyd, han påpeker at det er Holmsbustuene som selger hans grafikk best for tida og at utvalget bilder hos oss er en fin samling grafikk. Litt av hvert, et nokså bredt spekter. Det er ingenting som mangler, sier han 

På jakt etter en skikkelig gave? 

Hans Børli ville vært 100 år i år han også. Bildegavediktene som Tofteloftet lager med foto på cellulose fra Tofte egner seg godt som gaver både til jul og ellers i året. Kommer ferdig gavepynta i spesialdesigna eske. 

Og vegg i vegg ligger med Buttikken – der Jorunn Knudsen og Grethe Lundstad stadig fyller på med unik, håndlaga glasskunst. Og nå blir det jul i alle fasonger. 

Vi holder åpent  12-17 både fredag, lørdag og søndag. Fra 20. desember til og med 3. januar holder vi julestengt, men åpner igjen 4. januar og lar utstillinga stå til og med 27. januar. Vil dere komme utenom åpningstida, ta kontakt - så lager vi en opplevelse for gruppa. 916 55 156 Velkommen!

Klevens mat 

Holmsbustuene inneholder tre staselige stuer er og et Råloft - perfekt for de gyldne anledninger. Skal dere feire ha et staselig møte og ønsker noe godt, lokalt, trygt og spennende å spise,  Hva med "Kje i chili og hvitløk med potetmos"? Kontakt klevensmat@gmail.com , 941 80 402.